Buteyko Methode

  • Home
  • Informatiepagina's
  • Buteyko Methode

De Buteyko-methode is een ademhalingsmethode die is ontwikkeld door de Russische arts Konstantin Buteyko in de jaren 1950. De methode richt zich op het hertrainen van het ademhalingscentrum door middel van specifieke oefeningen en technieken. Als Buteyko-therapeut ondersteun ik clienten om de ademhalingspatronen te verbeteren en uiteenlopende gezondheidsproblemen te verlichten en het algehele welzijn te bevorderen.

De basisprincipes van de Buteyko-methode zijn:

  1. Correcte neusademhaling: De Buteyko-methode benadrukt het belang van neusademhaling in plaats van mondademhaling. Door neusademhaling wordt de lucht o.a. gezuiverd, verwarmd en bevochtigd voordat het de longen bereikt.

  2. Vermindering van diepe ademhaling (Hyperventilatie): Veel mensen ademen te diep en te snel, wat kan leiden tot hyperventilatie en een verstoring van de zuur-basebalans in het lichaam. Buteyko-therapie leert mensen om hun ademhaling te normaliseren en te verminderen.

  3. CO2-tolerantie verhogen: Een van de kernprincipes van de Buteyko-methode is het verhogen van de tolerantie voor kooldioxide (CO₂) in het lichaam. Dit helpt om de ademhalingscontrole te verbeteren en het ademhalingsvolume te verminderen.

  4. Behandeling van ademhalingsproblemen: Buteyko-therapie wordt vaak gebruikt voor de behandeling van astma, allergieën, slaapapneu, chronische obstructieve longziekte (COPD) en andere ademhalingsproblemen.

  5. Stressvermindering: Door de ademhaling te reguleren en te vertragen, kan de Buteyko-methode helpen bij het verminderen van stress, angst en spanning.

De methode wordt veelal toegepast als een aanvullende therapie voor verschillende aandoeningen, waaronder astma, chronische obstructieve longziekte (COPD), slaapapneu, hooikoorts, en zelfs angststoornissen. 

Als je overweegt om de Buteyko-methode te proberen, is het altijd een goed idee om dit te doen onder begeleiding van een gekwalificeerde Buteyko-therapeut. Het is ook belangrijk om eventuele veranderingen in je gezondheidsroutine te bespreken met je arts of specialist.